Wszystko, co musisz wiedzieć o przewozie żywności podczas przeprowadzki
Podczas przeprowadzki najczęściej myślimy o spakowaniu mebli i ubrań. Podstawową radą przeprowadzkową jest wykorzystanie całego zapasu jedzenia, żeby później nie musieć go przewozić. Jednak posiadając sklep z żywnością lub mając pełną spiżarnię w domu, nie będziemy w stanie się jej w całości pozbyć. Wtedy rozwiązaniem jest transport żywności, czyli jednego z artykułów nietypowych.
Warunki, które musi spełniać pracownik przewożący żywność
Chcąc przewozić żywność, trzeba sprawdzić, czy przewoźnik, którego wybraliśmy, spełnia podstawowe warunki. Głównym i najważniejszym jest upewnienie się, że firma posiada auta chłodnicze. Większość żywności, którą będziemy przewozić, wymaga odpowiedniej temperatury, aby nie straciła swojej świeżości, lub żeby można ją było w ogóle spożyć. Kolejnym podstawowym aspektem do sprawdzenia jest książeczka sanepidowska, powinni ją posiadać wszyscy, którzy będą mieli kontakt z przewożonym jedzeniem, na przykład, podczas przenoszenia go do pojazdu. Mając to na uwadze, możemy być pewni, że transportowana żywność będzie w takim samym stanie jak przed przeprowadzką.
Jaki wybrać transport przewożąc żywność sypką?
Co zrobić, kiedy przeprowadzając się, chcemy przewieźć żywność sypką, czyli kasze, mąki lub paszę dla zwierząt w dużej ilości? Jak ją zabezpieczyć i jaki środek transportu wybrać?
Najbezpieczniej w takiej sytuacji będzie postawić na przewóz specjalistyczny. Wykorzystuje on transport paletowy lub kontenerowy, w zależności od naszych potrzeb. Pojazd musi być przystosowany do transportu drobnicy, co zapobiega rozsypywaniu się naszego produktu podczas przejazdu. Zwykle posiada on też zabezpieczenie w postaci plandeki.
Temperatury na przewóz mrożonek i żywności schłodzonej
Transportując jedzenie mrożone, musimy zadbać o to, aby ciągle było ono w idealnych dla niego warunkach. Żywność mrożona nadaje się do odmrożenia tylko raz. Jeśli później będziemy chcieli zamrozić ją po raz kolejny, rozwiną się w niej bakterie i może być dla nas niebezpieczna o spożycia. Dlatego podczas przeprowadzki powinniśmy zadbać o to, żeby auta chłodnicze miały odpowiednią dla przewożonych przez nas produktów temperaturę.
Żywność może być zamrożona, wtedy temperatura musi być ujemna, lub schłodzona, temperatura jest wtedy dodatnia. Miejmy to na uwadze, wybierając nasz transport żywności.
Temperatury odpowiednie do przewozu żywności zamrożonej i głęboko mrożonej
Różnej, w porównaniu do innych produktów, temperatury wymagają zamrożona lub głęboko zmrożona śmietana, koncentraty soków owocowych i lody. Muszą one być przechowywane w przynajmniej -20°C. Każda inna, mocno zmrożona, żywność, w tym mrożone ryby, powinna być transportowana w minimum -18°C.
Temperatury odpowiednie do transportu żywności schłodzonej
Warunki transportu produktów schłodzonych są równie ważne, jak mrożonych. Znając je, mamy pewność, że żywność po przewozie będzie świeża i smaczna. Niestety wiele produktów ma inną maksymalną temperaturę, w której może być przechowywana.
Najniższej temperatury potrzebują ryby, mogą one być transportowane w maksymalnie +2°C. Dodatkowo powinny być zawsze przewożone w lodzie. Podobnych warunków potrzebują jabłka odmiany Golden, wymagają one 1,5-2°C. Reszcie odmian wystarczy już 3,5-4,5°C, lecz wilgotność powinna wynosić 90-95%. Kolejnymi wymagającymi produktami są podroby (ich maksymalna temperatura wynosi +3°C). W +4°C transportowane mogą być: dziczyzna, drób, króliki i mleko w cysternie, które jest przeznaczone jedynie do bezpośredniego spożycia. Najmniej wymagające są masło (+6°C) i inne rodzaje mięsa (+7°C).
Wszystko, co musisz wiedzieć o przewozie wina
Najczęściej wino przewozi się w butelkach. Jest to najbezpieczniejsza forma, ponieważ wtedy producent dba o to, czy jest szczelnie zapakowane i nie będzie się utleniać. Jak się przygotować do jego transportu? Najlepiej zapytać firmę, która zapewni nam przewóz wina o szczegóły. Warto jednak zadbać o kilka podstawowych rzeczy.
Pojemnik powinien być zapełniony pod sam korek, a przewóz powinien się odbyć w butelkach, a nie beczkach. Dodatkowo warto zapytać, czy przewoźnik oferuje dopełnienie wolnego SO2 po transporcie. Jego poziom od samego początku przewozu powinien być wysoki, warto jednak po dojechaniu na miejsce go sprawdzić i ewentualnie uzupełnić.
Dobrze jest też zadbać o temperaturę podczas przejazdu, nie powinna być ona zbyt wysoka, oraz o odstawieniu wina po transporcie. W przypadku młodego powinno wystarczyć kilka godzin, jeśli natomiast chodzi o starsze, mogą być potrzebne nawet 2 tygodnie.
Dlaczego warto skorzystać z naszej firmy?
Wysoka jakość
Ubezpieczenie transportu
Niskie ceny
Duży obszar działania
Planujesz przeprowadzkę? Poczytaj nasze porady