Wszystko, co musisz wiedzieć o transporcie chłodniczym
Transport chłodniczy zarówno żywności, jak i innych produktów wymagających odpowiednich temperatur podczas przewozu, wymaga odpowiedniego doświadczenia podczas organizacji. O najważniejszych zasadach transportu chłodniczego przeczytacie w poniższym tekście. Polecamy!
Transport chłodniczy – najtrudniejszy ze wszystkich przewozów
Okazuje się, że transport żywności oraz chłodniczy są najtrudniejszymi ze wszystkich rodzajów przewozów. Przede wszystkim wymagają dużej precyzji w planowaniu i warunkach, jakie zapewnimy przewożonym rzeczom. Nie można zapominać, że na takim przewozie ciąży wiele formalnych obostrzeń, do których należy się dostosować. Dodatkowo, gdyby towar uległ zniszczeniu czy uszkodzeniu, w grę wchodziłyby nie tylko straty finansowe. Dużo poważniejszą konsekwencją byłoby potencjalnie możliwe zatrucie osób, które zjadłyby źle przewożoną żywność. Dlatego transport chłodniczy musi być odpowiednio zorganizowany i przebiegać możliwie sprawne. Czas i zapewnienie odpowiednich temperatur są tu kluczowymi kwestiami.
Dowiedz się, jak prawidłowo przewozić żywność podczas przeprowadzki z naszego bloga. Polecamy!
Jakie auta są wykorzystywane do transportu chłodniczego?
Samochody przeznaczone do transportu chłodniczego możemy podzielić na dwie najważniejsze grupy. Pierwszą stanowią tak zwane chłodnie. Pojazdy chłodnicze są specjalnie przygotowywane, mają izolowane wszystkie ściany i dach. Posiadają odpowiednie chłodzenie mechaniczne i mogą dzięki temu utrzymywać temperaturę do minus 20 stopni Celsjusza. Do samochodów chłodniczych zaliczymy również lodownie. Są to pojazdy, w których niska temperatura utrzymywana jest nie dzięki agregatowi sprężarkowemu (jak w chłodniach), a z wykorzystaniem lodu, azotu itd.
Odpowiednie warunki kluczem skutecznego transportu chłodniczego
Zdecydowanie najważniejsze w specjalistycznym transporcie dla przemysłu jest utrzymanie na stałym poziomie warunków wymaganych przez dany produkt. Dobrze, by auta wyposażone były w systemy monitorujące temperaturę, co pomaga w stałym kontrolowaniu sytuacji. Nie może dojść do sytuacji, w której np. mrożona żywność częściowo by się rozmroziła. W całym łańcuchu dostaw temperatura przewozu musi być niezmienna. W innym przypadku towar mógłby nadawać się już tylko do zniszczenia.
Część żywności nie musi być przewożona w niskich czy ujemnych temperaturach, ale posiada inne obostrzenia. Przykładem są zboża czy płyny, które muszą być zabezpieczone tak, by nic z zewnątrz nie dostało się do produktów (kurz, szkodniki, deszcz itd.). Oczywiste jest, że pojazd chłodnia nie może służyć równocześnie do przewozu innych przedmiotów. Ale niewiele osób wie, że po każdym transporcie musi być on odpowiednio wyczyszczony.
Wymogi prawne w transporcie chłodniczym i żywności w Polsce
Transport chłodniczy posiada wiele prawnych obostrzeń. Z tego powodu nie da się zorganizować go samodzielnie, a konieczne jest zatrudnienie sprawdzonej firmy transportowej. Doświadczenie i wiedza specjalistów pomoże dopiąć wszystko na ostatni guzik.
Jeśli chodzi o kwestie formalne, to są one definiowane przez odpowiednie ustawy, np. tej z 11 maja 2001 o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz rozporządzeń do nich wydanych. Każdy z rodzajów produktów żywieniowych posiada odpowiednie wytyczne odnoszące się m.in., do temperatury. Przykładowo:
- ryby potrzebują tem. +2 stopnie Celsjusza,
- mleko do bezpośredniego spożycia +4 stopni Celsjusza,
- mięso – +7 stopni Celsjusza,
- masło – +6 stopni Celsjusza,
- koncentraty soków owocowych i lody – minus 20 stopni Celsjusza,
- mrożone i głęboko mrożona żywność minus 18 stopni Celsjusza.
Jak wybrać firmę do transportu chłodniczego krajowego?
Przede wszystkim firma, której powierzymy transport chłodniczy, musi posiadać wszelkie wymagane zezwolenia. Przydatne będzie postawienie na przedsiębiorstwo, które ma wykupione dodatkowe ubezpieczenie OCP (zapewnia ono dostęp do odszkodowania w razie uszkodzenia towaru). Zamawiając specjalistyczny transport żywności, należy poinformować firmę o wszelkich szczegółach i zasadach regulujących przewóz naszych produktów. Szczegółowa rozmowa i ustalenie scenariuszy również na sytuacje awaryjne pozwoli nam na możliwie dokładne zaplanowanie chłodniczego transportu.
Decydując się na konkretną firmę, weźmy pod uwagę także inne argumenty, np:
- warunki finansowe,
- szczegóły oferty,
- podejście i zaangażowanie pracowników.
Dlaczego warto skorzystać z naszej firmy?